Sisällysluettelo

Tämä kirja ei hengen -käsitteen, kaste -käsitteen ja ympärileikkaus -käsitteen lisäksi tuo paljonkaan uutta uskontotieteelliseen- ja käyttäytymistieteelliseen kenttään, mutta kirjassa on käsitelty monia perinteisiin uskontoihin liittyviä alueita niin, ettei lukijalle jää epäselvää perinteisten uskontojen ja niihin perustuvien uususkontojen ihmislähtöisyys. Kirjassa käsitellään pääasiassa kristinuskon ja juutalaisuuden kehitystä mutta se sivuaa muita perinteisiä uskontoja niin, että nekin voi havainnoida ihmislähtöisiksi. Kirja ei anna mairittelevaa kuvaa ihmisestä, varsinkaan ihmisen kyvystä valehdella saadakseen itselleen etuja; mutta jos tätä peilataan nykyaikaan, voidaan valehtelusta luopua kaikilla elämän aloilla. Lisäksi kirjasta käy ilmi että vaikka ihminen on kehittynein eläin maapallolla, se kuitenkin on eläin siinä niin kuin simpanssikin. Ajauduin uskontojen pariin kun sain biologiselta äidiltäni Jehovan todistaja kasvatuksen ja se oli osa syy syrjäytymiseeni. En ole valmis uskontotieteilijä; minulla on 15 opintopistettä uskontotieteen opintoja. Toisaalta toimin Uskontojen Uhrien Tuki ry:ssä vapaaehtoistyöntekijänä vähän aikaa 90 -luvun puolivälin paikkeilla. Syrjäytymisestä johtuva elämäntilanteeni sai minut tekemään töitä yksin ja se minkä valmis normaali oloissa elävä uskontotieteilijä olisi tehnyt muutamassa vuodessa vei minulta pari vuosikymmentä. Informaatiohakuni voisi olla tätä kirjaa tehdessä parempi, mutta toivon että mitä kirjassani totean ei jää epäselväksi kenellekään. Myös totean että sisällysluetteloni voisi olla loogisempi ja paremmin jaoteltu, mutta se kiire minkä näen kirjan julkaisulla pistää minut julkaisemaan kirjan nopeasti. Edellisellä lauseella tarkoitan sitä että perinteisiin uskontoihin ja niihin perustuviin uususkontoihin käytetään kymmeniä tuhansia miljardeja työtunteja aikaa ja valtavat määrät ympäristöresursseja jotka voisi käyttää esim. nälänhädän poistoon tai tieteelliseen koulutukseen. Mutta se on historiallinen viitekehyksemme. Edelleen aineisto poikkeaa osin sisällysluettelon otsakkeesta mutta aineisto tekstissä soveltuisi monenkin otsakkeen alle joten pahoittelen tekstin osia jotka eivät suoranaisesti viittaa sisällysluettelon otsakkeeseen. Myös otan vastaan mielelläni korjausehdotuksia kirjaani ja päivitän sitä tarpeen vaatiessa paremmaksi. En ole varakas mutta jos joku uskonnoista tai käyttäytymistieteistä perillä oleva henkilö tai taho tekee työtä kirjani parantamiseksi, niin pyrin sen jotenkin korvaamaan. Kirjani ei olisi valmistunut ilman hienoja lähteitä.

Osa 1

1.1 Uskontoteorioiden määritelmistä ja luokitteluista uskontotieteilijöiden toimesta.
1.2 Uskontoteorian tarpeen muodostuksesta.
1.3 Tieteet (mm. uskontotiede, sosiologia, psykologia ja luonnontieteet) osoittavat traditionaaliset uskontoteoriat paikkansa pitämättömiksi.
1.4.1 Henki ja sielu -käsitteiden määrittely. Sanan -käsitteestä. Sydän -käsitteestä.
1.4.2 Esi-isien henkien palvonnasta ja varhaiskantaisista uskonnoista.
1.4.3 Jumaluus -käsitteen ja Jumalan poika -käsitteen muotoutumisesta.
1.4.4 Taivas -käsitteestä.
1.4.5 Pyhän ja tabun -käsitteistä.
1.5 Kuinka käytämme kieltä yliluonnollisuus käsitteenä, sekä käsitteen yhteys uskontoteorioihin. Lauseen reaalisisällyksestä. Lauseen mielekkyydestä. Kielenkäytön harhaannuttavasta käytöstä. Filosofian luonteesta. Metafyysisistä kysymyksistä. Arvokäsitteistä. Kuinka käytämme kieltä. Arvokäsitteistä. Hyvän ja pahan käsitteet kielenkäytössämme.
1.6.1 Nuoren/kouluttamattoman oppimismekanismien puutteet yhdistettynä disinformatiivisen tiedon hyväksymiseen nuoren/kouluttamattoman henkilön ajattelussa. Sekä tietoa siitä, kuinka ”opetus” vaikuttaa uskonnollisuutta ylläpitävä aspektina. Uskonnonvapaudesta. Uskontojen kannattajamääristä.
1.6.2 Uskontojen sisäinen moninaisuus.
1.7 Ihmisen biologinen tausta ja luonnonmekanismit heijastuvat uskontoteorioihin. Maanjäristyksestä. Vuoresta ja tulivuoresta. Saarista, kallioista ja luolasta. Viljelyn kehityksen ymmärtämättömyydestä. Vedenpaisumus -tarina. Neitsyydestä. Korvista. Kaulasta ja pahasta silmästä. Auringon pimennyksestä. Varastoista. Suolasta. Pakaroista. Tukasta. Parrasta. Maanjäristyksestä. Ihmisen ja eläimen ”erosta”. Akupunktiosta. Viiriäisistä. Heinäsirkoista. Kärpäsistä. Lähteistä. Tulikivestä. Silmä, talismaani, amuletti ja hevosenkenkä. Aataminomena. Sormista. Jaloista. Navasta.
1.8 Ihmisen biologinen tausta.
1.9 Seksuaalisuus ihmisen ominaisuutena, sekä kuinka uskontoteoriat ovat mainittuun ominaisuuteen puuttuneet teorioillaan.
1.10 Sosiaalisen vuorovaikutuksen merkitys uskonnollisuutta ylläpitävänä aspektina.
1.11 Käyttäytymiseen vaikuttaminen uskonnon avulla.
1.12 Taiteen merkityksestä uskonnoissa sekä kirkkojen syntysyistä.

Osa 2

2 Tietoa uskontoteoreettisista käsitteistä.
2.1 Tietoa käsitteiden Saatana, Belsebuli, Lucifer, Perkele, Beliar ja Belialialin kehittymisestä.
2.2 Synnin -käsitteen luomisen syyt.
2.3 Kärsimys -käsitteen luomisen syyt.
2.4 Helvetti-, Gehenna-, Haades-, Tuonela-, Tartarus -käsitteiden muovautuminen. Rangaistus -käsitteestä.
2.6 Kielillä puhuminen.
2.7 Ilmoitus -käsite.
2.8 Ylösnousemus -käsite.
2.9.1 Myytti ja legenda.
2.9.2 Riitit
2.15 Saastaisuus käsitteenä ja käsitteen syntysyyt.
2.16 Om- ja Aamen -sanat.
2.17 Messias -käsite.
2.18 Jumalanpalvelusmenoista ja messujen syistä. Uhrauksen syyt ja “kehitys”. Uhrista rukoukseen.
2.19 Magiikan ja loitsujen syyt. Kristuksen haavojen jäljitelmät ihmisten kämmenissä. Magiikasta tieteelliseen ajattelutapaan. Pyhäinjäännökset.
2.20 Suitsutus ja voitelu tapojen muotoutumisen syyt.
2.21 Kätten päälle panemisen syyt.
2.22 Papit, profeetat, oraakkelit, ennustajat, ilmoittajat, apokalyptikot, sanansaattajat eli enkelit, pappismessiaat eli kuninkaat eli herran voidellut, apostolit, meediot, valitut sanansaattajat, noidat ja enkelit.
2.23 Onnenluvut, pyhät luvut ym., numerologian syyt.
2.24 Sakramentit, kaste.
2.25 Riittien lähtökohdat historiassa.
2.26 Lue lisää

Osa 3

3.1.1 Raamatun tapahtumapaikkojen esihistoriallinen asutus.
3.1.2 Raamatun alueen siirtyminen varhaispronssikauteen.
3.1.3 Egypti ennen v. 2000 eKr. ja juuri sen jälkeen.
3.2.1 Raamatun tapahtumapaikkojen uskonnollinen kehitys. Kirjoitetun historian muokkaantuminen kohti nykyaikaa. (Tekijä: Tekstin ajallinen tapahtumahistoria käsittää välillä lainauksia jotka käsittelevät aihetta useitta satoja vuosia kerrallaan.)
3.2.2 Esimerkin vuoksi hindujen pyhien kirjoitusten yhteneväisyydet Raamatun muotoutumisen kanssa. Taotekingistä. Buddhalaisuudesta.
3.2.3.1 Islamin muotoutuminen.
3.2.3.2 Hindulaisuudesta.
3.2.4 Zarathustra.
3.2.5 Mykeneläisten vaikutus Israelin uskontoteorioihin n. v. 1450-1000 ekr.
3.2.6 Kreikan uskontoteorioiden kehittyminen.
3.2.7 Synkretismi on vaikuttanut kaikkien uskontoteorioiden kehitykseen.
3.2.8 Uskontojen sisäinen hajautuminen.
3.2.9 Keskiajalta Euroopassa kohti nykyaikaa.
3.2.10 Varhaiskantaisista uskonnoista.
3.3 Lopun ajoista.
3.4 Lähetystyöstä.
3.5 Uskonpuhdistajista.
3.6 Uuden ajan suuntauksista.
3.7.1 Kirkot muualla.
3.7.2 Protestanttisista yhteisöistä ja kristillisperäisistä yhteisöistä.
3.8 Uskontojen tulevaisuus.

Osa 4

4 Sekularisaatiosta eli ”maallistumisesta”.
4.1 Syitä sekularisaatioon.
4.2 Kirkkojen yhteistoiminta sekularisaation vastustamiseksi.
4.3 Lahkoista.
4.4 Katsomusten dialogi.

Osa 5

5 Tietoa tutkimuksen teosta.
5.1 Uskontotieteen peruspiirteet.
5.2 Uskontojen tutkimuksesta.
5.3 Raamatun tutkimuksesta sekä Raamatun tutkimuksen tutkimusmenetelmistä.
5.4 Uskonnon ja ideologian välisistä eroista sekä uskontoteorian antamien vastausten ongelmallisuus, silloin, kun uskontoteoria käsittelee olemassaolon peruskysymyksiä.
5.5 Uskonnon ja maailmankatsomuksen rinnastamisen ongelmista.
5.6 Ateismista ja vapaa-ajattelusta.
5.7 Tieteen historiaa, sekä tieteen olemuksesta verrattuna uskontoteorioihin.
5.8 Silppumateriaalia.